CMON 1.4.1 released - upgrade instructions

Follow

Comments

47 comments

  • Avatar
    Graham Green

    There are is a minor error with your schema upgrade commands, there should be no space between the -p and the password, for example the first command should read:

    mysql -f -h127.0.0.1 -u cmon -pcmon < /usr/share/cmon/cmon_db.sql

    Additionally I'm having problems adding an existing cluster; There are a number of issues:

    1) There is no documentation on how to add an existing cluster

    2) Using an IP address for the Cluster Control Node results in an Alert "Invalid 'ClusterControl Controller Hostname/IP'. Please use different IP address for the Controller" Changing this to a hostname (to which that IP address belongs) makes the error go away.

    3) It's not clear what I should be providing for the Select SSH Key field. I already established and SSH key pair when I did the initial cluster control configuration for the first cluster and I provide the path to that in the SSH Key Path field. I guess I don't understand the need to add a keypair when I want to use already established credentials. If I try uploading the private key used by the root user I get a message saying "Please wait... Saving..." and it just sits there.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    David Majchrzak

    Upgraded to latest 1.2.6 -260 from 1.2.4 following the rpm manual procedure. However after clearing cache and logging in again it seems to want me to register the cluster, create a new one or add existing. Checking cmon.log shows me that the hosts are checking in normally and nothing seems to be wrong there.

    Is that intended? Do we need to register it again using the API key? (which I'll have to look for)

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Aigars

    Hi,

     

    Updated was performed with APT.

    Looks like my original cmon.cnf file was replaced in upgrade procedure. When I restored old one then ClusterController started up without errors.

    Thanks.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Marc Bernard

    There is an error in your post for RedHat / Centos - This is how the line to get the website package should read: 

    wget -O cmon-www-1.1.33-1.noarch.rpm http://www.severalnines.com/downloads/cmon/cmon-www-1.1.3*3*-1.noarch.rpm

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Graham Green

    Interesting re the password, I got failures until I removed the space (after looking at the.sql file and seeing it had a use statement for the database). Perhaps I was typing the password incorrectly.

    Since posting my initial post I have a new problem. The UI was working fine for me after the upgrade, however I closed the browser tab and I'm now presented with an error: "Table ldap_group_roles for model LdapGroupRole was not found in datasource default." when I try to access the GUI.

    I have checked for the existence of that table and found in the database dcps which I believe was created as part of the upqrade. Any clues as to what might be happening here? I have not tried to configure the system to use LDAP.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Petr Hrabal

    Hi, Upgraded to latest version and hit a strange glitch 

    my galera cluster is graphed normaly but its reported as failed.

    colums Status,wsrep cluster size,local quee, flowcontrol and cert deps distance seems to be empty/undefined...

    In reality cluster size is 3 and all nodes are in primary state. Please note that I was upgrading galera as well and I am now on lastest percona version for 5.6

    Please advise where/how to check what is wrong.

    BR petr

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Johan

    Hi Aigars,

    We will look into it, particularly about the repo setup, but the sql scripts seems already to be written in the correct order.

    Best regards

    Johan

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Joachim Heidenreich

    Hi,

    I had the same problem updating to cmon 1.3.0 with APT on Ubuntu. Performing the steps Alex posted fixed the error.

    BR

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Johan

    Thanks,

    We will also update the instructions shortly to accomodate for upgrade to 1.1.36.

    Best regards,

    Johan

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Alex

    Hi

    Can you provide the content of the browser debug console? For example in Chrome you have to go to View->Developer->Javascript Console.

    Also these logs

    • <your www root>clustercontrol/app/tmp/logs/error.log
    • <your www root>/clustercontrol/app/tmp/logs/debug.log

     

    Thanks.

     

    Best Regards,

    Alex

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Joachim Heidenreich

    Works like a charm on Debian 7 

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Sistemas Cloud

    Hello,

    I'm on 1.1.36a version. Are there any db_mods to  upgrade from this version??

    Thanks,

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Alex

    Hi 

    There is unfortunately a minor mistake in that sql file. Just ignore the error by applying --f (force). 

    Do

    mysql --force -uroot -p -h127.0.0.1 < /usr/share/cmon/cmon_db_mods-1.2.5-1.2.6.sql

    or comment below line out in the file and run the import again.

    -- alter table simple_email add column retry_count integer NOT NULL DEFAULT '0';

     

    Best Regards,

    Alex

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Aigars Polis

    Hi,

     

    Command to add repository for Debian is not correct ! When I execute I get only OK in "/etc/apt/sources.list.d/s9s-repo.list".

    ##########

    cat /etc/apt/sources.list.d/s9s-repo.list

    OK

    ############

    Can you please provide correct command how to add repo for Debian?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Johan

    Hello,

    Yes, this one:

    cmon_db_mods-1.1.36-1.2.0.sql 

    Best regards,

    Johan

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Graham Green

    That worked.

    I'm also seeing a different UI for the "Add Existing Cluster" feature too which I wasn't before.

    Thanks for your help!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Aigars Polis

    I also got errors when importing data in DB.

    mysql -uroot -p -f cmon < /usr/share/cmon/cmon_db_mods-1.2.8-1.2.9.sql

    Enter password:

    ERROR 1054 (42S22) at line 5: Unknown column 'component' in 'simple_alarm'

     

    mysql -uroot -p < /usr/share/cmon/cmon_data.sql

    Enter password:

    ERROR 1054 (42S22) at line 14: Unknown column 'cid' in 'field list'

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.

Powered by Zendesk